Optimizam kao dijagnoza - Vadim Rjepin u Beogradu

Kada se prvi put pojavio na sceni Kolarčeve zadužbine, bilo je jasno da je Vadim Rjepin vanserijski muzičar, violinista. I taj utisak se potvrđivao i jačao prilikom svakog sledećeg gostovanja u Beogradu.

Poseduje spektakularnu tehniku, nepogrešivu sigurnost i prirodan virtuozitet bez manirizma i preterivanja. Njegov ton zrači lepotu, toplinu, snagu, a zapravo sve to izvire iz unutrašnjeg osećaja za muziku i jedinstvenog osećaja za stil. Njegove tehničke mogućnosti su u službi kompozitora, ali uz poštovanje pariture obavezno sledi lični pečat i strasna posvećenost.

Tokom poslednjeg nastupa u Beogradu, bio je gost Beogradske filharmonije sa kojom je u okviru ciklusa „Bizzarte" izveo Koncert za violinu i orkestar savremenog škotskog kompozitora Džejmsa Makmilana, a za RTS je osim o tom delu, govorio i o svom odnosu prema instrumentu, odrastanju uz violinu, svom profesoru Zaharu Bronu, takmičenjima, uzbudljivoj karijeri i kako se u nju uklapa ljubav i uspešna karijera supruge Svetlane Zaharove, primbalerine Baljšog teatra.

Autor emisije: Marina Nikolić

repriza 11. april u 04:03, 10:03 i 16:03