Čitaj mi!

RTS Lab: Kolaž 5

Periferni vid je zaslužan za vizualizaciju najšireg vidnog prostora. Bez perifernog vida ne bismo bili sposobni da u potpunosti opažamo svet oko sebe.

Muzika može pozitivno da utiče na naš fokus i pažnju, na naše emocije, ali i na naše motorne, kognitivne i jezičke sposobnosti. Tomatis terapija je terapija zvukom i zasnovana je na neurosenzornoj stimulaciji.

Kada pada kiša, da li je pametnije trčati ili hodati? Deluje da ćemo manje pokisnuti ako ubrzamo korak, zato što tada kraće kisnemo. Šta kažu zakoni fizike?

Grafen je materijal koji je jači i od dijamanta, rastegljiv poput gume i koji provodi struju i toplotu bolje od bakra. Naučnici rade na tome da nas ovaj materijal uvede u novo ugljenično doba.

Iako se smatra da je prvi pečat u srbiji upotrebio Stefan Nemanja, nova istraživanja pokazuju da je u Srbiji pečat postojao i ranije. Sfragistika, nauka o pečatima, donosi još zanimljivih činjenica.

Ljudsko telo ima skoro idealnu simetriju leve i desne strane. Estetika, umetnost, arhitektura počivaju na idejama simetrije. Ali i matematika i još mnoge prirodne nauke.

U književnim delima odeća često pomaže u oslikavanju karaktera junaka. Tako su nastale i studije mode, i to zahvaljujući, pre svega, engleskoj i američkoj književnosti. Od Šekspira do Harija Potera, prateći modni kôd likova, možemo pratiti razvoj engleskog društva.

Emisiju su vodili Jovana Vulinović i Lazar Janović.
Urednik emisije je Mirjana Nikolić.