Čitaj mi!

RTS Lab: Kolaž 3

Darovite pojedince odlikuje natprosečna sposobnost, kreativnost i posvećenost.

Istraživanje američkog psihologa Luisa Termana, davne 1921. godine, utvrdilo je da samo jedan posto populacije predstavljaju daroviti pojedinci koji su za 10 do 30 posto uspešniji od ostalih. Kako prepoznati darovito dete?

Uspeh sportskih šampiona ne počiva samo na talentu, već i na upornosti i vežbanju. Neuronauka razotkriva koja oblast mozga je zadužena za učenje i usvajanje motornih veština neophodnih za bavljenje sportom. Saznajte više...

Zbog svog naučnog, edukativnog i vaspitnog značaja, šah se u mnogim zemljama izučava kao školski predmet. Kako se postaje šahovski velemajstor?

Da li je lepota objektivna ili subjektivna kategorija? Odgovor na to pokušava da pronađe neuroestetika - relativno nova oblast, za čiji je nagli razvoj zaslužno usavršavanje tehnika snimanja rada mozga. Dosadašnja istraživanja u ovoj oblasti otkrivaju da se iza estetskih iskustava nalaze složeni moždani procesi povezani sa percepcijom, pamćenjem, razumevanjem i osećanjima.

U toku trudnoće, nivo hormona i aktivnost mozga kod žena se menja. Ipak, i mozak budućih očeva trpi promene, spremajući muškarca za ulogu roditelja.

Emisiju su vodile Jovana Arsić i Sara Đorđević