Nauka u selu SMS vodič za zaštitu bilja

Male parcele, visoki troškovi proizvodnje, nedostatak navodnjavanja. To su prolemi poljoprivrede u Srbiji. Ako se na tom spisku nađu i elementarne nepogode poput suše i grada, čije posledice dodatno opterećuju cenu proizvoda, jasno je zašto hrana iz Srbije svojom cenom ne može da konkuriše na evropskom tržištu.

Kako smanjiti troškove i uspostaviti efikasnu proizvodnju, smanjiti upotrebu pesticida a dobiti kvalitetan proizvod?

Prognozno izveštajna služba (PIS) osnovana je 2010. godine sa ciljem da poljoprivrednicima pruži informacije o kretanju štetnih organizama, kako bi na vreme preduzeli mere za zaštitu svojih useva. Njihove usluge koristi oko 15 000 proizvođača u Vojvodini a uspostavljanje meteoroloških stanica na području čitave Srbije omagućiće velikom broju poljoprivrednika da se umreže i na vreme dobiju savete kako bi proizvodnju učinili efikasnijom i dobili kvalitetan proizvod.

Inženjeri zaštite bilja uz detaljnu vremensku prognozu mogu da predvide razvoj štetočina i bolesti i daju uputstva o korišćenju preparata za njihovo suzbijanje. Novi uspostavljeni sistemi prognoznog izveštavanja i preporuke koje se poljoprivrednicima šalju, putem SMS poruka, omogućavaju da se određena zaštitna sredstva koriste u pravom trenutku. To smanjuje broj tretmana, troškove proizvodnje a kao najvažnije doprinosi kvalitetu hrane.

Urednica emisije: Aleksandra Šarković