Beogradsko Blago Botanička Bašta Jevremovac

Dokumentarni serijal „Beogradsko blago“ još jednom podseća na izuzetne ljude i mesta na koje, u sveopštoj gužvi i zaboravu, ne obraćamo pažnju. U ovoj emisiji , biće reči o Botaničkoj bašti Jevremovac, zelenoj oazi na površini od pet hektara, spomeniku prirode pod posebnim režimom zaštite, a zahvaljujući bogatom kulturnom i istorijskom nasleđu, i spomeniku kulture grada Beograda

Početak priče o botaničkoj bašti nalazimo u drugoj polovini 19. veka, 1874. godine, kada je osnovana odlukom Ministarstva prosvete i crkvenih poslova Kneževine Srbije, na predlog Josifa Pančića, profesora botanike na Velikoj školi. Posle poplava koje su uništile biljni fond i plac uz obalu Dunava na kome se bašta prvobitno nalazila, Pančić i njegov kolega dvorski lekar Savo Petrović, tražili su bolje mesto koje će naći zahvaljujući kralju Milanu Obrenoviću. On će 1889. Velikoj školi pokloniti svoje imanje nasleđeno od dede, gospodara Jevrema Obrenovića. Jedini uslov koji je postavio bio je da se bašta nazove Jevremovac.

Lepoti bašte koju krasi i originalni Japanski vrt, naročito doprinosi veliki staklenik, kupljen krajem 19. veka, ubrzo posle preseljenja na novu lokaciju. Jedan od najlepših i najvećih u ovom delu Evrope, podignut u viktorijanskom stilu sa centralnom kupolom i dva krila, 2014. godine obnovljeni staklenik fabrike „Mozentin" iz Drezdena, pokriva preko 550 kvadratnih metara i pod svodom čuva više od 1.000 biljaka.
Značaj ovog mesta uvećava činjenica da se u njemu čuva i uspomena na velikog naučnika Josifa Pančića, osnivača i prvog upravnika bašte. Lekar, profesor Liceja, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije i najbolji poznavalac flore Srbije, Pančić je 40 godina proveo u prirodnjačkim istraživanjima, o čemu svedoče mnogobrojni važni radovi, otkrića omorike i ramonde i, naročito, vredna zbirka njegovog herbarijuma, neiscrpan izvor za upoznavanje biljnog sveta naše zemlje, ali i šireg područja Balkana.

Urednica i autorka emisije je Nevena Milić.