Biseri i povelje,Nemanjići - U ritmu pesme i plesa

Kulturno-umetnički program - Redakcija za kulturu i umetnost, pripremila je serijal minijatura pod imenom Biseri i povelje - Nemanjići.

Serijal sadrži deset minijatura posvećenih različitim pričama o srpskom srednjem veku, o kojima će govoriti istoričari, istoričari umetnosti i arheolozi. Gledaoci će imati priliku da čuju priču o jedinom sačuvanom ličnom predmetu Svetog Save, njegovom štapu, zatim priču o oružju i opremi srednjovekovnih junaka, o portretima vladara na freskama, diplomatiji koju su vodili Nemanjići, krunisanju Stefana Nemanjića, srednjovekovnoj muzici i instrumentima, kostimima i modi, stvaranju kulta i svetorodne dinastije, relikvijama koje je Sava doneo u Srbiju, o prestonici i dvorovima Nemanjića u Starom Rasu.

Srpska srednjovekovna muzika razvijala se u okviru delovanja vizantijske muzičke kulture u srpskoj državi od 12. do 15. veka. Pojanje koje je bilo jednoglasno izvođeno solistički ili u horu, u dve pevnice, kao i muzički instrumenti, oslikani su na mnogim freskama. Dr Ivana Perković sa Fakulteta muzičke umetnosti govoriće o muzici i instrumentima u srednjem veku, o freskama na kojima su prikazani muzičari, horovi i instrumenti, o Svetom Savi i njegovom pojanju.