Tito, Staljin dve nijanse crvene-2.emisija

Šta je bilo u pozadini raskola između dvojice komunističkih lidera, Tita i Staljina? Kako je Broz reagovao kada je pročitao Rezoluciju Informbiroa u kojoj se on i najuže rukovodstvo optužuju da su antisovjetska klika špijuna i stranih plaćenika?

Da li je Jugoslaviji zaista pretila opasnost od sovjetske invazije, koliko je Zapadu taj sukob odgovarao i koliko se Tito približio Zapadu? Ko je odgovoran za torturu na Golom otoku i u drugim logorima za "prevaspitavanje" Ibeovaca - Jugoslovena koji su smatrani staljinistima, neprijateljima Partije i Tita.

Koliko je ljudi zaista uhapšeno i da li je Udba kasnije smanjivala taj broj da bi umanjila i razmere svog zločina; koliko je mrtvih na Golom otoku? Zašto je i fudbalska utakmica između Sovjeta i Jugoslovena 1952. god. smatrana dvobojem Tita i Staljina? Šta je Tito poručio Staljinu u pismu koje je pronađeno odmah nakon smrti sovjetskog vođe, na njegovom radnom stolu? Koliko ima istine u tezama da su jedan drugog pokušali da likvidiraju i koga je prvo kontaktirao šef sovjetskih tajnih službi Lavrentije Berija u trenutku kada je Staljin umirao?

Autorka - Svetlana Janićijević