Kvadratura kruga-Ko dubi živote u Dubu

Mi Dubljani sami dubimo svoje živote onako kako znamo i umemo i ne dozvoljavamo da nam ih drugi kreiraju i kroje - kaže Cvetko Milojković koji sa svojom užom porodicom živi u zajednici koja broji devet članova.

Dubljani sami dube svoje živote, a žive od onoga što stvore svojim rukama. Većina njih bavi se stočasrtvom, uzgojem maline, kupine i kukuruza. U Dubu još ima mladih ljudi koji su svoje živote vezali za ovo bajinobaštansko selo.

Nisam, uopšte išao u Beograd da tamo ostanem, nego sa namerom da završim fakultet i vratim se u Dub, što se na kraju i desilo - reči su mladog Marka Mojkovića koji je u Dubu, nakon završetka studija, osnovao porodičnu firmu za proizvodnju folija za domaćinstvo.

Grupa mladih ljudi, njih devetorica, koje predvodi Marko Milojković donela je iz Guče prvu zlatnu trubu u Dub, a njihov orkestar proglašen je 2018. godine najboljim trubačkim orkestrom na Saboru trubača u Guči. Time se Dubljani posebno diče, a još više se ponose najlepšom crkvom brvnarom u Srbiji, koja je delo osačanskih neimara, koji su u Srbiji od 18. do 20. veka sagradili vše od 40 drvenih crkava i na desetine hiljade kuća tzv. osacanki.

Urednik Branko Stanković