Čitaj mi!

Tragom Karađorđa-Obnovitelj države

"Tragom Karađorđa" je dokumentarno-igrana televizijska serija od 15 polusatnih epizoda premijerno prikazana 2004. godine. Urednik serije je Veroljub Lazarević, reditelj je Miroslav Živanović, scenarista i voditelj Mile Nedeljković, produkcija RTS.

Serija je snimljena povodom velikog jubileja proslave 200 godina od početka Prvog srpskog ustanka, prve nacionalne i anti-feudalne revolucije na Balkanu i Istočnoj Evropi.

U sedmoj epizodi pod nazivom "Obnovitelj države", prikazaće se kako su ustanici nakon prvih pobeda i stvaranja slobodne teritorije, na temelj stare slave, obnavljali srpsku državu.

Oni razvijaju bogatu diplomatsku aktivnost sa Rusijom i Austrijom i šalju prvo poslanstvo ruskom caru. Na skupštini u Velikom Borku 1805. godine osnivaju Praviteljstvujušči Sovjet srpski, kako se nazivala tadašnja vlada, koji prvobitno zaseda u manastiru Voljavča, a potom u pogodnijem manastiru Bogovađa.

Ustanici oslobađaju Čačak, Karanovac, Trstenik, Požegu i varoš Užice, sukobljavaju se na Ivankovcu sa sultanovom vojskom koju predvodi carski vezir Hafis paša i odnose pobedu.