Pravo na sutra- Sivi oblaci nad Siriničkom župom

Teški se oblaci spustili nad nebom Sirinićke župe...

Teški kao briga, koja meštane ovog kraja, skoro dva meseca, tačno u podne, okuplja na mestu koje zovu "Obe reke".

Meštani Štrpca, solidarno i uporno, radnim danima tokom pauze za ručak, protestom pokušavaju da spreče izgradnju minihidroelektrane, strahujući da će ceo kraj ostati bez vode za piće, a reke Kaluđerka i Bolovanka nestati. Nakon našeg odlaska iz Štrpca izdat je nalog da građevinske mašine napuste lokaciju. Bager se zaista povukao, protesti su obustavljeni, konačno rešenje se traži, ali bojazan i dalje tišti meštane Sirinićke župe.
I nije to jedini nespokoj.

Ovaj kraj živi za nekoliko meseci zimske turističke sezone kada ski-centar na Brezovici, u skladu sa dugom tradicijom, pohode gosti iz centralne Srbije, ali sve češće i iz celog regiona, pre svega iz Albanije. Sasvim drugačije je u seoskim domaćinstvima na padinama Šare. Mnogo je porodica koje su zbog nemogućnosti zaposlenja socijalno ugrožene, poput Krivčevića iz sela Berevce. Osmočlana porodica nema nijednog zaposlenog člana, tako da je jedini prihod socijalna pomoć. Upoznali smo ovom prlikom devojčice iz Štrpca, članice dečjeg crkvenog hora "Car Dušan". Tokom zimskog raspusta, slobodno vreme ispunjavaju im probe koje organizuju u prostorijama crkvenog doma, pored Crkve Sveti Nikola.

I pored zabrinutosti za budućnost ski-centra kojim gazduje srpska opština, zbog čega meštani Štrpca i same Brezovice smatraju da su trn u oku kosovskim vlastima, skijalište sve više poprima odlike mondenskog.

Reditelj: Bojan Vorkapić
Autorka i urednica: Tatjana Manojlović
Proizvodnja 2019. godina