Čitaj mi!

Oko magazin-22.7.2020. Dua Lipa- dualna istorija Velike Albanije

Dua Lipa, mlada pevačica rođena u Londonu trenutno je jedna od najvećih muzičkih zvezda u svetu.

Pevačica koja je idol tinejdžera širom sveta albanskog je porekla i ne libi se da na svojim društvenim mrežama iskaže podršku narodu kojem pripadaju njeni roditelji. Poslednji slučaj desio se pre nekoliko dana kada se na Instagramu pobunila protiv mape na kojoj je Kosovo prikazano kao deo Srbije da bi sledećeg dana na istom profilu objavila i mapu Velike Albanije. Istu onu koja se vijorila sa drona na stadionu Partizana kada je prekinuta utakmica Srbije i Albanije. Njen instagram profil prati skoro 50 miliona ljudi. Govorimo o uticaju Due Lipe i reakcijama.

Više od 140 timova širom sveta pokušava da napravi vakcinu protiv korona virusa. Međutim samo četiri vakcine se nalaze u poslednjoj fazi kliničkih ispitivanja. Jednu od njih razvio je tim naučnika na Oksfordu. Da li je brza vakcina bezbedna, kako deluje na organizam, ko bi sve mogao da je primi i kada za RTS je govorio oksfordski virusolog Rob Lamkin Vilijams.

Emitovanje poslednje sezone serije o zloglasnom meksičkom narko bosu Hoakinu Guzmanu zvanom El Čapo na RTS-u, povod je za priču o najpoznatijem narko bosu posle Pabla Eskobara, koji je izručen Americi 2017. i osuđen na doživotnu robiju i dodatnih 30 godina zatvora. Uhapšen je jer je napravio bizarnu grešku, tako što je želeo da se o njemu napravi film i dao intervju Šonu Penu. Podsećamo na priču o čudnom spletu okolnosti koje su doveli do hapšenja El Čapa.

Urednik: Gorislav Papić