Čitaj mi!

Život i standardi: Heroji današnjice

Mladi i uspešni bračni parovi koji žive na Kosovu i Metohiji objasniće tamošnje životne okolnosti koje nisu nimalo jednostavane.

Za Biljanu Milošević Jaredić iz Zvečana javnost u Srbiji je nedavno čula. Ona je doktor nauka i majka je petoro dece. Doktorske studije je završila u Kragujevcu i već nekoliko godina predaje na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Za nju je rad na fakultetu privilegija ali i velika odgovornost, a ostanak na Kosovu i Metohiji kaže, lična misija. Iz mnogo razloga Biljana Jaredić ne želi da napusti Kosovsku Mitrovicu. Pored uspešne karijere ona podiže petoro dece. Iz tog razloga ona je dobila orden Majke devet Jugovića koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva majkama sa više dece.

U ostalim srpskim sredinama, poput Gračanice vodi se još veća životna borba. Tamo živi porodica Miljković sa dvoje dece. Ivan Miljković je novinar portala "Gračanica onlajn".

Žive u skromnim i nebezbednim uslovima ali duboko veruju da će doći bolja vremena za njih i njihovu decu.

Kako i zašto vredi živeti na Kosovu i Metohiji objašnjavaju doc. dr Biljana Jaredić, prof. Radmila Miljković, Ivan Miljković.

Autorka emisije Svetlana Vukmirović