Čitaj mi!

Trag: Ko uči učitelje

Prvi Srbin koji je poslat kao državni pitomac u Beč da završi pedagoške studije bio je Sreten Adžić.

Ovaj znameniti pedagog idejni je tvorac i prvi upravitelj Učiteljske škole u Jagodini. Muška Učiteljska škola osnovana je na inicijativu kralja Aleksandra Obrenovića još davne 1898. godine. O školi, Sretenu Adžiću i tekovinama našeg obrazovanja govore direktorka škole, sadašnji studenti, prof. Filološkog fakulteta Aleksandar Petrović i nekadašnji đaci među kojima su i bivši direktor RTS-a Nenad Ristić, bivši direktor Televizije Beograd Aleksandar Avramović, bivši urednik Radio Beograda Dobrica Milićević i drugi.

Stara i nova zgrada nekadašnje Učiteljske škole, zatim Pedagoške akademije a sada Učiteljskog fakulteta, park koji je gotovo botanička bašta oaza su znanja, mladalačke kreativnosti i entuzijazma.

Zavod Sretena Adžića zamišljen kao moderna narodna škola za obrazovanje učitelja i danas prati njegovu ideju. Razvoj budućih pedagoga kroz muzičko obrazovanje, prirodne i društvene nauke, literarne uzore poput Momčila Tešić, Ljubiše Bogićevića, Dobrice Erića i Milisava Savića koji su objavljivali u školskom časopisu „Uzdanica", zabeležen je u školskoj arhivi, a o mnogome svedoči i najstarije drvo Ginko u školskom parku pod čijom krošnjom se često čuje zvuk gitare.

U okviru Fondacije "Sreten Adžić" pokrenut je poseban projekat, koji će pored ostalih okupiti i bivše đake kako bi pomogli da se obnovi stara zgrada fakulteta i napravi reprezentativni centar za praktičnu nastavu. U duhu rada Sretena Adžića radiće se na unapređivanju metoda rada i poboljšanju stručnih kompetencija studenata.

Scenario i režija: Miki Andrić
Urednik: Ljubisav Aleksić