Profesionalci- Sokolari

Ova emisija serijala Profesionalci posvećena je jednoj neobičnoj profesiji - sokolarstvu.Sokolarstvo je najstarija i najhumanija lovna disciplina, gde se lovi uz pomoć ptica grabljivica. Procenjuje se da je nastalo pre 3000 godina u Aziji. Sokolarstvo je najveći procvat doživelo u srednjem veku, kao sport kraljeva, vitezova i plemića. Srbija ima dugu tradiciju u sokolarstvu. Studenica je svojevremeno bila jedan od najznačajnijih sokolarskih centara u Evropi, a Nemanjići jedni od najboljih sokolara svoga doba. UNESKO je sokolarstvo uvrstio u svetsku kulturnu baštinu. Haniju Girgisu i Radanu Bulatoviću sokolarstvo je profesija, jer uz pomoć ptica grabljivica vrše biološku zaštitu objekata od štete koju nanose golubovi, vrane i druge ptice. Naročito je efikasno u biološkoj zaštiti aerodroma gde se rasteruju ptice koje mogu uleteti u motor aviona i izazvati nesreću. Gosti emisije upoznaće gledaoce i sa svojim pticama grabljivicama, jastrebovima, orlovima, sibirskom sovom.. Autor emisije Dragan Stanojević

Sokolarstvo je najstarija i najhumanija lovna disciplina, gde se lovi uz pomoć ptica grabljivica. Procenjuje se da je nastalo pre 3000 godina u Aziji. Sokolarstvo je najveći procvat doživelo u srednjem veku, kao sport kraljeva, vitezova i plemića.

Srbija ima dugu tradiciju u sokolarstvu. Studenica je svojevremeno bila jedan od najznačajnijih sokolarskih centara u Evropi, a Nemanjići jedni od najboljih sokolara svoga doba.

UNESKO je sokolarstvo uvrstio u svetsku kulturnu baštinu. Haniju Girgisu i Radanu Bulatoviću sokolarstvo je profesija, jer uz pomoć ptica grabljivica vrše biološku zaštitu objekata od štete koju nanose golubovi, vrane i druge ptice.
Naročito je efikasno u biološkoj zaštiti aerodroma gde se rasteruju ptice koje mogu uleteti u motor aviona i izazvati nesreću. Gosti emisije upoznaće gledaoce i sa svojim pticama grabljivicama, jastrebovima, orlovima, sibirskom sovom..

Autor emisije Dragan Stanojević