Pravo na sutra- Čuvari tradicije iz Gostovuše

Meštani Gotovuše, sela u opštini Štrpce, u Sirinićkoj župi, sa radošću iščekuju Bele poklade... U susret proleću, uoči Velikog vaskršnjeg posta, svake godine na ovaj praznik, koji simbolizuje praštanje, oproštaj grehova, organizuju maskenbal - ženidbu Kraljevića Marka, običaj u narodu poznat kao "pročka".Učesnici u ovom programu su seoski momci - "vučari", maskirani u živopisne kostime. Ceo događaj završava se ritualnim paljenjem baklji - "kumbara", što je od davnina značilo zaštitu od zlih duhova i nečastivih sila...

Ubeđeni su meštani Gotovuše da se čuvanjem starih običaja, za koje pouzdano ne mogu reći od kada datiraju, ali se veruje da je tako bilo još za vreme turskog ropstva, da se istrajavanjem u njihovom sprovođenju - bore za opstanak na zemlji predaka. Veruju da, ako bi dozvolili da "pročka" i "vučari" padnu u zaborav - da bi deo njihove duše nestao zauvek.

Ljubav prema običajima i tradiciji ovde se neguje od malih nogu. Tako ne čudi što su u folklornom društvu u Gotovuši, gotovo svi članovi mališani. A, natalitetom su ovde jako ponosni.
Čuvari tradicije, običaja, verovanja i duha koji je zaista poseban - naravno - jesu i najstariji. Muška pevačka grupa Kulturno umetničkog društva "Mladost" iz Gotovuše je veteranska, ali i reprezentativna, jer iza sebe ima brojne nastupe i priznanja.
U ovoj epizodi serijala "Pravo na sutra" govorimo i o aktuelnim temama, uslovima života, okretanju voćarskoj proizvodnji, predstavljamo pesnikinju iz Gotovuše, ali i učimo kako se sprema filija, jedan od kulinarskih specijaliteta iz ovoga kraja.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović, proizvodnja 2019. godina

broj komentara 0 pošalji komentar