Oko magazin- 3.5.2019. Kako biti Srbin u Hrvtskoj? Žestoko!

Može li profesor Dejan Jović u Evropski parlament, može li Dejan Tomašević na čelo evropske košarkaške organizacije? Kako je biti Srbin u Hrvatskoj? Žestoko. Dva odvojena slogana SDSS-a za izbore za Evropski parlament spojili su se u jedan posle uništavanja njihovih bilborda u Splitu, Sisku i Zagrebu. Da li i ovakvi negativni događaji mogu dovesti do toga da lista koju predvode Milorad Pupovac i profesor Dejan Jović dobije u Hrvatskoj i nešto više od uobičajenog broja glasova?

Da bi Dejan Jović osvojio mandat na izborima za Evropski parlament i postao "prvi Srbin u Briselu" neophodni su i glasovi ljudi koji danas žive u Srbiji, a imaju hrvatski pasoš. U Oko magazinu istraživali smo zašto je to važno i za Srbiju.

A kolika je moć evropskog poslanika najbolje je pokazala evroparlamentarka iz Osijeka Biljana Borzan. Posle šest godina borbe, Evropski parlament doneo je odluku da svi proizvodi u Uniji moraju da budu istog kvaliteta.

Drugim rečima, ista čokolada u Francuskoj neće smeti da bude ukusnija od one u Rumuniji, kao što je to do sada bio slučaj. Istraživali smo koliki je ukupni značaj ove odluke i kako će se ona odraziti na Srbiju i zemlje koje nisu članice Evropske unije.

Osim Dejana Jovića još jedan Dejan se u isto vreme bori za bitnu poziciju u Evropi. Naime, 24. maja bira se novi prvi čovek evropske košarkaške organizacije, a jedan od dva kandidata je i Dejan Tomašević. Ako bude izabran za prvog čoveka FIBA Evrope, može li Tomašević da dobije utakmicu sa Ulebom i Evroligom i koliko bi koristi od njegovog izbora mogla da ima srpska košarka?

U Oko magazinu pogledajte i intervju sa Tomom Divajnom, najpoznatijim svetskim advokatom za zaštitu prava uzbunjivača, o tome kako izgleda život uzbunjivača posle Asanža i Snoudena.

broj komentara 0 pošalji komentar