Drugi vek – Bora Todorović

Iako je voleo dda kaže da su mu pozorište i televizija primarni i da na filmu nema dovoljno dobrih uloga, Bora Todorović (1929-2014) je u sedmoj umetnosti bio uspešan više od pet decenija.

Debitovao je 1956. kod Bojana Stupice u filmu „U mreži", zatim je naredne godine igrao u „Malom čoveku" Žike Čukulića da bi posle osmogodišnje pauze zaigrao kod Joce Živanovića u filmu „Gorki deo reke" i kod Miće Popovića u „Roju" i „Delijama". Ipak, prvu veliku filmsku ulogu imao je u ratnoj drami „Koraci kroz magle" 1967. Žorža Skrigina.

I onda sledi osmogodišnja pauza koju Bora Todorović provodi ispred tv kamera.  Igrao je u tom slavnom periodu Televizije Beograd u dvadesetak tv filmova i u deset tv serija od kojih su mnoge u analima televizije.

I - otela bi ga televizija zauvek da se nisu pojavili praški đaci. Najpre ga Paskaljević uzima za „Čuvara plaže u zimskom periodu", a potom slede uloge u „Nacionalnoj klasi"," Ko to tamo peva", „Posebnom tretmanu"... Nisu to bile velike role, ali se pamte i u tome je apsolutno Borino majstorstvo.
Ubrzo je usledio Todorovićev raskošni filmski serijal: Aleks Rosinjol u „Mister Montenegru", Đenka u „Maratoncima", Pik u „Balkan ekspresu", uloge u Balkanskom špijunu", „Domu za vešanje", "Andergraundu", i konačno u „Profesionalcu" i "Svetom Georgiju". Gde je Dušan Kovačević tu je najčešće i Bora Todorović kome je i Gordan Mihić podario divne filmske i tv uloge.

U emisiji „Drugi vek" Bora Todorović je sa skromnošću i ponosom govorio o svojoj filmskoj karijeri, posebno o odnosu prema rediteljima, prema scenarijima, a naročito o osećaju za meru i trenutak koje glumac uvek mora da ima.

Urednik i autor je Nebojša Popović