Čitaj mi!

TV feljton – Vladica Milosavljević

Vladica Milosavljević veruje da je gluma strast da se kaže istina o životu i svetu u kakvom živimo, da glumac i van scene treba da živi u saglasnosti sa tim načelom.

Ona je sasvim autentična - na filmu, sceni i u životu. U isto vreme beskompromisna i nežna, britka i duhovita, borbena i direktna, krhka i iskrena. Mlada i buntovna, mislila je da može da promeni svet.

Svet nije promenila, ali je od onih koji su menjali naše pozorište i naš film, pomerali ih svojim delima ka savremenosti. Mladalački bunt je koristila kreativno, u svojim ulogama. I već tada postiže značajne uspehe. Za predstavu "Zbogom Judo" dobija nagradu na MESS-u za najbolju glumicu. Bila je još student i imala tek dvadeset i tri godine. Slede izuzetne uloge na filmu i u pozorištu, nekoliko antologijskih ostvarenja, važnih za istoriju našeg filma i pozorišta.
Predstave "Buđenje proleća" i "Hrvatski Faust", filmovi "Splav Meduza", "Samo jednom se ljubi", "Srećna Nova 1949."... samo su neki od naslova iz bogate karijere tokom koje se na originalan način bavila profesijom glume.
Marks u Sohou" je naslov predstave u kojoj godinama igra. Sama na sceni. To je monodrama, svojevrsni vodič kroz Marksovu filozofiju i društvenu teoriju, analizu i kritiku kapitala.

Autorka i urednica: Olivera Milošević