Miris kiše na Balkanu, 1-14

„Miris kiše na Balkanu“ je televizijska serija snimljena prema istoimenom romanu Gordane Kuić. Priča prati sudbinu porodice sefardskih Jevreja iz Sarajeva u periodu od početka Prvog do kraja Drugog svetskog rata. Leon, vlasnik časovničarske radnje i njegova supruga Estera, imaju pet kćeri-Buku, Riki, Blanki, Ninu i Klaru i sina Isaka.

Sarajevo, 1914. godine. Nekoliko dana pred dolazak prestolonaslednika Franca Ferdinanda , Estera pripoveda Blanki o dolasku Jevreja-sefarda na Balkan. Riki je otišla do dućana da kupi so za jelo, ali se zaigrala ispred prozora baletske škole. Buku muče ljubavni jadi. Zaljubljena je u Davida, vlasnika antikvarnice. U Davidovoj antikvarnici stalno obitava Danijel, mladić kojem se Buka veoma dopada. David ubeđuje Buku da je za nju bolje da se uda za Danijela. Buka u suzama odlazi kod sestara Klare i Nine. Nina je vlasnica prodavnice šešira u koju redovno dolazi gospođa Ninković, jedna od najvećih sarajevskih tračara. Porodica Salom se okuplja na ručku. Svi, osim zaigrane Riki. Nakon ručka u posetu dolazi stara Nona Salom sa svoje dve sestre. Buka pristaje da pozove Danijela da dođe u njihovu kuću na večeru. Na večeri je Danijel i zaprosi i ona pristane da se uda za njega. Ipak, kasnije uplakana priznaje majci da ne voli Danijela. Narednog jutra, Danijel dolazi po Buku da je vodi na doček prestolonaslednika. I ostale sestre, uzbuđene, spremaju se za tu veliku svetkovinu.

U glavnim ulogama: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Mirka Vasiljević, Aleksandra Bibić, Tamara Dragičević, Marija Vicković, Kalina Kovačević, Stefan Buzurović Tanasije Uzunović, Jelisaveta Sablić, Milan Vasić, Dragan Petrović... i drugi.

Urednik serije Marko Novaković, scenarista Đorđe Milosavljević, reditelj Ljubiša Samardžić

Serija je snimljena u produkciji RTS-a i producentske kuće „Sinema dizajn".