Profesionalac

Kultna predstava Dušana Kovačevića "Profesionalac", sa legendarnim Danilom Batom Stojkovićem u glavnoj ulozi, pretočena je u istoimeni film. Komad nastao 1989. godine, odnosi se na "Brozov sistem", vreme komunizma, cenzure i političkog jednoumlja.

Profesionalac je srpski film napravljen 2003. godine u režiji Dušana Kovačevića, koji je napisao i scenario po svojoj istoimenoj pozorišnoj predstavi. Glavne uloge tumače Bora Todorović i Branislav Lečić.

Radnja filma smeštena je u period između 1991. i 2001. godine. Teja (Branislav Lečić) je novi direktor jedne izdavačke kuće. Ima posebno težak dan jer njegovi radnici prete štrajkom. Baš tad ga sekretarica obaveštava da ima posetioca (Bora Todorović) koga nikako ne može da se otarasi.
Nezvani gost dolazi sa koferom u kome se nalaze predmeti koji direktoru izgledaju poznato. Između ostalog, tu je i hrpa knjiga za koju će se ispostaviti da ih je sam Teja napisao, iako on to još uvek ne zna. Naime, misteriozni posetilac je Tejina senka, čovek koji ga je godinama pratio zbog njegovih radikalnih opozicionih stavova.
Knjige su nastale na osnovu policijskih dosijea. Kao i mnoga druga Kovačevićeva dela, ova drama sa elementima komedije, sa puno cinizma i ironije, govori o ovdašnjem mentalitetu i apsurdu življenja u policijskoj državi.

Uloge: Bora Todorović, Branislav Lečić, Nataša Lečić, Miki Krstović, Gorica Popović, Josif Tatić, Aljoša Vučković i drugi.
Režija i scenario Dušan Kovačević

broj komentara 0 pošalji komentar