Srpska princeza Ana Jakšić: Ana Jakšić i Ivan Grozni, 4-4

Četvrta epizoda serije Srpska princeza Ana Jakšić, Dokumentarne redakcije RTS, snimana je delom van Moskve u Trojice-Sergijevoj lavri, najvažnijem duhovnom centru Ruske pravoslavne crkve, gde je baba Ivana Groznog, Ana Jakšić, dolazila kao hodočasnik. Takođe, ekipa RTS zabeležila je još jedan važan trag Ane Jakšić u Rusiji. U letnjoj carskoj rezidenciji Kolomensko, u Crkvi Usekovanja Sv. Jovana Krstitelja, Ivan Grozni je deo crkve - paraklis posvetio baš svojoj babi Ani.

Ono što je najznačajnije u ovoj epizodi je, svakako, ulazak u Kremlj, u srce pravoslavlja, u Crkvu Sv. Arhangela Mihaila. Dozvolu za snimanje za to ne dobijaju čak ni ruske televizije, a kamoli strane, a mi smo u tome uspeli i zabeležili šta čuva najskrovitiji hram na Sabornom trgu, gde nogom nije kročio nijedan turista, tek retki istoričari i stručnjaci.
Arhangelski sabor gradili su veliki kneževi Ivan III i Vasilije III, a crkva je završena i oslikana za vreme Ivana Groznog. U tom freskopisu između velikih kneževa-vladara Rusije nalaze se i freske koje govore o tome koliko je Ivan Grozni imao svest o svom poreklu.
Prof. Aleksej Timofejev, u ulozi naratora u ovoj seriji, govori kako je Crkva Sv. Arhangela Mihaila najveća svetinja Rusije koja čuva likove ruskih, ali i srpskih svetaca. U toku smutnje i rušenja Moskve freske su dosta stradale. Sredinom 17. veka obnavljaju se freske, kada više nije bilo ni Ane Jakšić, ni njene porodice Glinskih, ni porodice Rjurikoviča. Međutim, svest o postojanju srpsko-ruskih veza ostaje, jer na istim mestima ostaju i freskopisi koji svedoče o krvnoj vezi, koju je unela u Rusiju Ana Jakšić.
Istoričari, profesori na Odeljenju za svetsku i rusku istoriju Univerziteta u Moskvi MGIMO, prof. Tatjana Černjikova i prof. Jaroslav Višnjakov pričaju o tome kako je baba Ivana Groznog, Ana Jakšić, imala udela u jačanju rusko-srpskih odnosa i koliko je njenim prisustvom na dvoru zabeležen značajan porast srpsko-ruskih kulturnih veza u 16. veku. Ivan Grozni je pod njenim uticajem nastavio tradiciju oca i dede da na dvor prima izaslanike iz srpskih i svetogorskih manastira, koji su dolazili po pomoć.
U ulozi Ane Jakšić glumica Miomira Dragićević.
Autor, urednik, scenarista Ranka Jakšić

 

Repriza , 24. oktobar u 07:10 i 15:10