Život u okupiranom Beogradu (1942-1944): Holokaust, 4-7

U četvrtoj epizodi dokumentarne serije Život u okupiranom Beogradu 1941-44, Holokaust, sagovornici, istoričari i svedoci govore o antisemitskoj propagandi u okupiranom Beogradu, formiranju specijalnih odseka policije i Gestapoa za progon i odvođenje Jevreja na prinudni rad i u logore na Banjici, Topovskim šupama i na Starom sajmištu.

Već u prvim danima okupacije u Beogradu i okupiranoj Srbiji sprovode se nacistički antirasni zakoni, zaplenjuje se jevrejska imovina a Jevrejima se zabranjuje upotreba javnog prevoza i hodanje trotoarom.
Jevreji i Romi, koji su umnogome podelili sudbinu sa Jevrejima koji su bili zatvarani u logore, služili su kao rezervoar talaca u sprovođenju nemačke kaznene politike: pedeset streljanih talaca za jednog nemačkog ranjenog vojnika, i sto streljanih talaca za jednog nemačkog ubijenog vojnika.

Po procentu ubijenih Jevreja, Holokaust u okupiranoj Srbiji bio je jedan od najvećih u Evropi.
U četvrtoj epizodi svoja sećanja i saznanja o Holokaustu u okupiranom Beogradu iznose: dr Milan Koljanin, dr Aleksandar Stojanović, dr Maja Vasiljević, Josef Žamboki i Branislava Ristović.

Scenarista i reditelj Nenad Milošević

Repriza , 06.jun u 00:01 i 08:01