Čitaj mi!

TV feljton: Varljivi mart 1967.

U martu mesecu 1967. godine izbio je jezički sukob u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Hrvatski intelektualci, sastavili su Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, koju je u Društvu književnika Hrvatske 15. marta potpisalo 18 najznačajnijih ustanova kulture i nauke Hrvatske.

Pola veka kasnije, kada zajednička država više ne postoji, ova dva dokumenta različito se tretiraju u društvima Hrvatske i Srbije. U Hrvatskoj, potpisnici Deklaracije pozivali su se i tumačili svoju ulogu u njenom stvaranju, kao i da su njom uspeli da odbrane hrvatski jezik. U Srbiji Predlog za razmišljanje nikada nije dobio takvu ulogu, niti su njegovi potpisnici veličali taj dokument.
Za TV feljton Varljivi mart 1967. govore: Matija Bećković, kao potpisnik Predloga za razmišljanje, Latinka Perović, koja je u ime CK SKS učestvovala u brojnim susretima sa piscima i prisustvovala skupovima komunista pisaca posle pojave Predloga, istoričar Slobodan P. Selinić, autor knjige Srbija i jezički sukob u Jugoslaviji 1967, istoričarka Radina Vučetić, autorka knjiga Monopol na istinu, u kojoj istražuje odnos vlasti prema nacionalizmu i književnosti, istoričar Mile Bjelajac, koji se u svojim istraživanjima bavi periodom socijalističke Jugoslavije, dr Vlaho Bogišić, leksikograf i književnik.
Autor emisije: Vojka Pajkić Đorđević

 Repriza  u 10:35