Art zona: Vlaho Bukovac – Slikar neprolazne lepote

Jedan od najslavnijih slikara jugoslovenskog regiona, Vlaho Bukovac, koga su smatrali tradicionalnim modernistom, bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita, ličnost koja je u svim sredinama gde je živela i radila ostavila značajan trag i stekla visok društveni ugled i priznanja.

Rođen je Cavtatu 1855. godine, a sa 11 godina, bez roditelja, otisnuo se u Ameriku. Posle nekoliko godina, vratio se u Cavtat, pa zatim otplovio u Carigrad, pa ponovo u Ameriku, ovog puta u Peru i San Francisko, gde počinje da slika za svoju dušu. Sa dvadeset godina, odlučan u nameri da se posveti slikarstvu, umetničko školovanje započinje u Parizu, 1877. godine. Veoma brzo etablira se na evropskoj umetničkoj sceni. U svojoj bogatoj i dinamičnoj karijeri živeo je i stvarao u Londonu, Liverpulu, Zagrebu, Beču, Pragu. U više navrata boravio je u Srbiji gde je izradio reprezentativne portrete naših vladara i članova njihove porodice: kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića, zatim, kraljice Drage i kralja Aleksandra Obrenovića, kao i kralja Petra I Karađorđevića i kralja Aleksandra Karađorđevića. Za zasluge na izradi portreta odlikovan je najviših državnim priznanjima: Takovskim krstom petog stepena, kao i Ordenom Svetog Save.
Višestruko je nagrađivan na pariskim salonima, bio je predsednik Hrvatskog društva umjetnosti Medulić, izabran je za dopisnog člana Češke akademije nauka i umetnosti, bio je počasni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, kao i član Srpske kraljevske akademije. Predavao je na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu. Umro je u Pragu 1922. godine, a sahranjen u rodnom Cavtatu.

Retrospektivna izložba Vlaho Bukovac - Slikarstvo neprolazne lepote, posle dvogodišnjih priprema, priređena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu. Autor izložbe i prateće monografije je istoričar umetnosti, dr Igor Borozan, profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Predstavljeno je 35 dela - portreta i autoportreta, aktova i žanr scena, nastalih u periodu između 1878. i 1922. godine.

Repriza, 04. april u  05:05 i 12:15