Fotodokumenti: Portfolio – Aleksandrija Ajduković

Osmišljen kao prva faza šireg uvida u fotografsku scenu Srbije, serijal predstavlja autorske pristupe, poetike, tematsko-problemske fokuse istraživanja, kao i široku oblast interpretacije fotografije, od funkcije dokumenta do umetničkog izraza Goranke Matić, Branimira Karanovića, Ivana Petrovića, Aleksandra Kelića, Aleksandrije Ajduković i Stefane Savić.

Serijal je 2019. godine pokrenuo NFC Filmart iz Požege uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa idejom da se na autentičan način predstavi domaća praksa u oblasti fotografije, preko intervjua i prikaza rada autora različitih generacija, uz odabrane pozitive i pokretne slike iz njihovih opusa i arhiva.

Aleksandra Ajduković rođena je 1975. u Osijeku. Diplomirala je na Akademiji umetnosti BK u Beogradu, 2004, na odseku za fotografiju u klasi profesora Milana Aleksića. Master studije završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Đorđa Odanovića. Doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Trostruka finalistkinja Mangelos nagrade, dobitnica Henkel Art Award za mladog umetnika 2005. i 45. Oktobarskog salona. Portretisanjem slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture, life style-a, (ne)urbanih sredina.

Repriza, 08. oktobar u  00:01