Dosije Kiš: Trideset godina kasnije

Trideset godina je prošlo od smrti Danila Kiša, a ovaj pisac ne prestaje da uzbuđuje čitaoce, ali i da polariše javnost oko svog imena, svojih stavova i svoga poetičko-političkog nasleđa.

Za života osporavan koliko i slavljen, Danilo Kiš je danas klasik srpske književnosti sa "ahilovom petom", ali i nedvosmisleni zaštitni znak mnogih mladih pisaca, od Srbije do Crne Gore, Bosne i Hercegovine, koji idu njegovim stopama.

Ko je bio, kako i kada je postao pisac, šta se dešavalo u prelomnim trenucima njegovog života i literarne karijere - na ova pitanja odgovara dokumentarna emisija Dosije Kiš: trideset godina kasnije, autora i urednika Aleksandra Gatalice. Gosti u emisiji, oni koji su ga najduže i najintimnije poznavali: Filip David, Vida Ognjenović i Božo Koprivica. 

Snimana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, emisija Dosije Kiš: trideset godina kasnije prati životni put Danijela Kona koji je krštenjem u Uspenskoj crkvi u Novom Sadu postao Danilo Kiš. Autori emisije, negde između današnjih ulica Lilike Bem i Ćirpanove, tragaju za Kišovom Ulicom kestenova u Novom Sadu. U Subtici na železničkoj stanici ponovo osvetljavaju lik Kišovog oca Eduarda koji prema piščevim tvrdnjama, bio autor najsveobuhvatnijeg železničkog i brodarskog reda vožnje.

Emisiju potpisuju: Aleksandar Gatalica, urednik i voditelj, Dušan Živković, direktor fotografije, Emanuela Tasan-Lukić, grafička urednica, i Miroslav Nikolov, montažer.

Repriza, 20. jul u  07:28 i 15:28