Putevima putopisaca: London

Od Crnjanskog i Pekića do danas

London Crnjanskog i Pekića dopunjavaju pogledi na ovaj grad, na Veliku Britaniju, kao i na mentalitet i običaje Britanaca i posebno stranaca, emigranata, koji čine integralni deo londonskog šarma.

Pisac Goran Gocić, romanom Poslednja stanica Britanija podseća nas kako su čitavi naraštaji mladih ljudi hrlili u ovu prestonicu kulturoloških promena u vremenu panka, nju vejva, novih slikarskih i književnih pokreta kojima je Gocić svedočio kao mladi avanturista u potrazi za svojim mestom pod suncem. O tome kako danas izgleda London i koliko se promenio od vremena Crnjanskog i Pekića, svedoče u ovoj epizodi Putopisaca i naše književnice koje danas žive i stvaraju u Londonu -  prof. dr Vesna Goldsvorti, koja se proslavila knjigom Otkrivanje Ruritanije i romanima Černobiljske jagode i Gospodin K. (romanom koji korespondira sa Crnjanskijevim Romanom o Londonu i Tolstojevom Anom Karenjinom) i pesnikinja Ana Seferović, koja je za zbirku poezije Materina, inspiraciju pronašla upravo u Londonu.

Neophodna objašnjenja i povezivanja književnih dela sa vremenskim i prostornim okolnostima života u Londonu i Velikoj Britaniji, daće i univerzitetski profesori, poznavaoci dela Crnjanskog i Pekića, prof. dr Vladimir Gvozden, prof. dr Slobodan Vladušić i prof. dr Časlav Nikolić.

Ekipu putopisaca čine:

Autor koncepta serijala i scenarija, voditelj i urednik: Jasmina Vrbavac, urednica u Redakciji za kulturu, RTS
Stručni saradnik: prof.dr Vladimir Gvozden
Dramaturg: Kristina Djuković
Snimatelj: Rade Bubalo
Montažer: Marko Tisovec
Muzički urednik: Vladana Marković