Na veslu priča: Slobodan Stojičević

Kada bi reka imala prezime... Lično je. Kao i to poznanstvo sa vodom. Kao i strah i hrabrost detinjstva. Čovek ne sme da ubije reku. Ni u sebi. I Bog se kupa u potoku. Ćuti. Slobodan Stojićević, rođen 1947. godine, od 1971. godine novinar je i urednik lista Politika. Dobitnik je više nagrada za novinarski rad. Piše priče, drame i filmska scenarija. Objavio je deset knjiga proze.

O svojoj priči na veslu Stojićević je izjavio: Sama reka je oduvek izazov čoveku. Kako se razvija civilizacija sve više gubimo prisan odnos sa prirodom, i mi koji znamo da pronađemo mir na vodi imamo tu opreznost od njene snage i nepredvidljivosti. Pričajući na Kolubari sa veslom u ruci o zatrpanim, ubijenim, rečicama Kupincu i Tamnavi, ni sanjao nisam da će one samo koju godinu kasnije u strašnoj poplavi pokazati ljudsku nesposobnost da kontroliše prirodu.

Reditelj, autor originalnog koncepta Rastko Šejić; kompozitor, montažer tona Vladimir Lešić; kamera Boris Nestorović, Časlav Petrović; kolor korekcija i post Milan Pejnović; dizajner Zoran Mujbegović; organizator snimanja Aleksandar M. Popović; spiker Aleksandar Novaković; lađar Kosta Milovanović; intro animacija Kosta Milovanović, Miroslav Spajić

Projekat podržala: Gradska opština Obrenovac
Podrška: Climate Action Network Europe, 350.org
Produkcija: Udruženje Šta hoćeš

Repriza, 05. oktobar u  02:01 i 10:01

broj komentara 0 pošalji komentar