Borderland soundtrack: Ledeno doba, 2-10

Serijal dokumentarnih TV emisija Borderland soundtrack, autorke Brankice Drašković, bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara, koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Prateći hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih političkih, etničkih i kulturnih razgraničenja u njenom geografskom okviru do aktuelnih prilika, u 10 polusatnih tematskih emisija kombinacijom ličnih sećanja, iskustava i stavova protagonista, arhivskog i namenski snimanog materijala, predstavljaju se različiti primeri nepristajanja pojedinaca na uniformnost mišljenja kakvo nameću kolektivni snovi.

Serijal je inspirisan knjigom Sedma republika Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen je svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

U procesu utapanja celokupne kulture i medija u etnonacionalistički model na prostoru bivše Jugoslavije muzika je poslužila kao moćan politički resurs u razgraničavanju nas od njih. Medijska čistka muzičkih sadržaja (etnički čiste radijske fonoteke i TV ekrani) uslovila je svaki prekid komunikacije, a brojni muzičari su se priključili patritoskom diskursu. Svima onima koji su pozivali na glas razuma protiv etničke mržnje deljene su etikete izdajnika, a mnogima su stizali i pozivi za odlazak na ratište. Iako nisu imali velike domete, neki od antiratnih projekata i koncerata (Rimtutituki, Ne računajte na nas u Beogradu i Tko to tamo pjeva? u Berlinu i Pragu) kao i pojedinačni istupi u pružanju otpora nacionalizmu, ipak su predstavljali mala svetla u mraku za sve one koji su nastojali sačuvati normalnost u besmislu ratnog ludila.

Repriza, 18. septembar u  03:12 i 11:12

broj komentara 0 pošalji komentar