Borderland soundtrack: Kao da je bilo nekad, 1-10

Serijal dokumentarnih TV emisija Borderland soundtrack, autorke Brankice Drašković, bavi se ulogom i značajem muzike u kulturi otpora i razvojem kulturne saradnje na postjugoslovenskom prostoru iz ugla nekoliko generacija muzičara, koje vode iste vrednosti u tom angažmanu.

Serijal je inspirisan knjigom Sedma republika Ante Perkovića o popularnoj kulturi u jugoslovenskom raspadu i posvećen je svima onima koji nisu odustali od osvajanja prostora slobode.

U prvoj epizodi Kao da je bilo nekad govori se o početku kraja jugoslovenske zajednice na prelasku iz sedme u osmu deceniju 20. veka, koji je bio obeležen procvatom liberalnih ideja i najzanimljivijim periodom u istoriji dotadašnje popularne kulture, naročito u oblasti muzike koja je iznedrila prvi, a kasnije će se pokazati i poslednji, najmasovniji rok pokret na Balkanu. Međutim, razvoj događaja krajem osamdesetih, generacijski krik potrage za slobodom, stavlja pred veliko iskušenje. Zašto je izostala jača artikulacija najobrazovanije i najprogresivnije generacije Jugoslovena u pružanju otpora nacionalizmu? Da li je po sredi bilo svesno odvraćanje pogleda i interesa generacije od politike ili pak nešto drugo?

Govore: Darko Rundek, Zoran Predin (Lačni Franc), Zoran Kostić Cane (Partibrejekrs), Srđan Gojković Gile (Električni orgazam), Gregor Tomc (Pankrti), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Predrag Lucić, Petar Janjatović, Ante Perković, Dragan Ambrozić, Nenad Marjanović Fric (KUD Idijoti) i drugi.

Repriza, 17. septembar u 03:06 i 11:06

broj komentara 0 pošalji komentar