Arhitektura: Skladišta i barake Bordoa, 5-16

Prve asocijacije na grad Bordo jesu njegova predivna šetališta i arhitektura iz 18. veka. Gradom vlada duh istančanog ukusa, koji je prisutan i u privatnim prostorima. Obnova interesovanja za arhitekturu nije svedena samo na prestižne, velike projekte, već je prisutna i dugo negovana na najjednostavnijem nivou.

Barake su se pojavile tokom 19. veka i tada su bile namenjene stanovanju širokih narodnih masa. To su jednostavne, male kuće kojih ima u izobilju u Bordou i zauzimaju čitave ulice. Mnoge su obnovljene.

Pored obnovljenih baraka, u stambenom fondu Bordoa postoji još jedna istaknuta grupa objekata, a to su nekadašnja skladišta. Uglavnom su to bili magacini namenjeni skladištenju vina, jer je ovo prvoklasni vinogradarski kraj. U praznom prostoru, bez ograničenja, arhitekte se mogu prepustiti mašti i stvarati izuzetno savremene prostore.

Udahnuvši novi život svojim skladištima i barakama, Bordo se upisao na listu gradova sa izuzetnim kulturno-istorijskim nasleđem, smelo zalazeći u modernizam.

Repriza, 14. avgust u 02:53 i 10:37

broj komentara 0 pošalji komentar