33 odgovora: Nacionalno nepouzdani

Masoni su 1942. godine morali da za tri dana odgovore na 33 pitanja, koja im je postavio Nedićev ministar policije Tanasije Dinić, po konceptu nacističkih stručnjaka za antimasoneriju i pod nadzorom Gestapoa.

Od odgovora je zavisilo da li će slobodne zidare poslati u logor, izbaciti iz službe, oduzeti penzije, streljati kao taoce... Oko dvesta masona iz Beograda i Srbije odgovorilo je na ta pitanja. Na osnovu pisanih odgovora dr Viktora Novaka, Hasana Repca, Jovana Aleksića, Jovana Veljića i Petra Šreplovića, koji se čuvaju u Arhivu Jugoslavije, napisan je scenario za seriju od sedam polusatnih epizoda 33 odgovora.
Oni su odabrani zato što su rođeni u različitim krajevima bivše Kraljevine Jugoslavije, različitih su nacionalnosti i religija, 1942. živeli su u Beogradu i Srbiji i bili su na udaru nacista i kolaboracionista. U svojim odgovorima nisu odstupili ni od jednog principa slobodnog zidarstva. Izbegavanje odgovora ili bilo kakava nepriciznost mogla je imati tragične posledice za pojedince. U seriji igraju: Mladen Andrejević, Toma Kuruzović, Radomir Miljanić, Milan-Caci Mihailović, Vladislav Mihailović, Toma Trifunović, Mikica Petronijević. Njihove odgovore, ključne pojmove i događaje komentarišu Zoran D. Nenezić, Nemanja Dević, Dragomir Anđelković i Branko Radun.
Scenario su na osnovu autentičnih dokumenata napisali Dragan Kolarević i Milan Jovanović. Urednik serije Dragan Kolarević, reditelj Milan Jovanović.

repriza, 23. jul u 01:41 i 09:41

broj komentara 0 pošalji komentar