Istorija nauke: Atanasije Nikolić

Atanasije Nikolić 1803-1882, prvi rektor Liceja u Kragujevcu, prvi školovani inženjer u Srbiji, matematičar, pisac prvih udžbenika algebre i geometrije, učitelj crtanja.

Bio je graditelj puteva, projektant prve železničke trase u Srbiji, osnivač poljoprivredne i inženjerske škole, ali i prvi naučnik koji je utemeljio tehnički jezik i izlio prve topove u oslobođenoj Srbiji. Nikolić je bio jedan od osnivača Društva srpske slovesnosti i Narodne biblioteke, ali i vešt političar i pregovarač, uspešan pisac drama i sakupljač narodnih umotvorina.

Ova epizoda iz serijala Istorija nauke, snimana je u Konaku kneginje Ljubice, gde je u prvo vreme bio Licej, u Arhivu i Biblioteci SANU, koji čuvaju mnogobrojna dela, rukopise i ostalu zaostavštinu ovog izuzetnog naučnika. Glumačka interpretacija poverena je Draganu Aleksiću.

Urednik i scenarista serije posvećene velikanima nauke je Borislava Nikolić, spiker Žarko Obračević, producent Ljubica Mirić Petrović, scenograf Mirjana Andrejević, kostimograf Biljana Mihailović, snimatelj Dragoslav Bojković, montažer Biljana Kunijević - Dželi, reditelj Ivan Milanović.

repriza, 29. jul u 06:27 i 14:27

broj komentara 0 pošalji komentar