Srbi i Sankt Peterburg

Srpska jevanđelja u Sankt Peterburgu i storija o ruskom generalu i grofu srpskog porekla Mihailu Miloradoviću. Kamerom smo ušli u Nacionalnu biblioteku Rusije. Tu se nalazi originalni, 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji se veoma retko viđa uživo. Miroslavljevo jevanđelje je najvredniji i najstariji srpski pisani spomenik kulture iz 12. veka, a 166. list, od originala je odvojen više od 170 godina.


Snimili smo i Vukanovo jevanđelje koje je pisano na samom početku 13. veka u pećinama iznad Starog Rasa, u blizini današnjeg Novog Pazara. Približićemo vam i 12 stranica, nepotpunog Radoslavljevog četvorojevanđelja, sa izrazito neobičnim minijaturama.

Kroz priču o generalu Miloradoviću i dve najvažnije sale u Ermitažu, vodi nas dr Ivan Prijma, univerzitetski profesor srpskog jezika i književnosti i predsednik Društva rusko-srpskog prijateljstva.

Autor i scenarista Vera Katanić
Režija Ernestina Gligorijević

repriza, 19. januar u 03:04 i 11:04

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2019, 13:08) - DAN [neregistrovani]

Kupovina

Ruski tajkun je hteo da otkupi Miroslavljevo jevanđelje ali je prethodno hteo da proveri originalnost. Na sreću, preteko ga je kralj Aleksandar Obrenović koga smo kasnije "častili" mecima i sabljama !