Ostavi sve i čitaj: Vladimir Kostić

Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti u novom izdanju emisije Ostavi sve i čitaj podseća na osnovne postulate obrazovanja i kulture u našoj sredini – na knjigu i čitanje.

Neurolog i profesor Medicinskog fakulteta, Vladimir Kostić je vratio poštovanje akademicima, postavio pitanje odgovornosti države prema nauci, ali i Akademije prema društvu, otvorivši ovu ustanovu prema stvarnosti i svetu, tvrdeći da nismo ni bolji ni gori od drugih. Osvrnuvši se na obrazovanje, Vladimir Kostić podseća na kvalitet Beogradskog univerziteta, koji ga svrstava u dva posto najboljih univerziteta na svetu. U nastavku emisije bavi se pitanjima i uzrocima polupismenosti, iseljavanja mladih i talentovanih stručnjaka, urušenog sistema vrednosti, marginalizovanja kulturnih i naučnih institucija neophodnih za opstanak našeg kulturnog i nacionalnog bića. Najzad, Vladimir Kostić u njemu svojstvenom duhu optimizma i pozitivizma upućuje gledaoce na ogromne resurse kojima raspolažemo, ne samo iz prošlosti, bogate pojedincima koji su nas svrstavali u svet, nego i sadašnjosti, sa sjajnim generacijama mladih koji nam čuvaju i potvrđuju ugled u svetskim okvirima.

Ostavi sve i čitaj u novoj sezoni ima novi, minimalistički i, ponovo, provokativan dizajn koji potpisuje Miloš Gojković. Muzički urednik je Nevena Popović, reditelj Ivan Milanović, autor i urednik Gorica Zarić.

Repriza, 09. januar u 04:40 i 12:40

broj komentara 0 pošalji komentar