Ansambl Crvene armije Aleksandrov, 1. deo

Sa tradicijom dugom 87 godina, Ansambl pesama i igara ruske armije Aleksandrov smatra se simbolom i ponosom ruske kulture. Više od 200 ljudi, među kojima 150 profesionalnih umetnika: solisti, muški hor, orkestar, plesačke grupe, izvodi više od 2.000 pesama na gotovo svim jezicima sveta, uključujući kineski, indijski i turski.

Na njihovom repertoaru su narodne, rodoljubive i vojničke pesme i igre, ali i duhovna muzika i klasika ruskih i svetskih kompozitora. U celom svetu ovaj ansambl je u rangu sa ruskim brendovima kao što su Boljšoj teatar, Ermitaž, Tretjakovska galerija i Muzej dijamanata moskovskog Kremlja. Bogata istorija ovog ansambla tesno je isprepletena sa istorijom Sovjetskog Saveza i savremene Rusije.

Nažalost, u nesreći koja se dogodila 25. decembra prošle godine kada se avion Tu-154 srušio u Crno more, poginula su 64 člana hora Aleksandrov. Ministarstvo odbrane Ruske federacije obnovilo je ansambl u najkraćem roku i prvi nastup su imali već u februaru u Moskvi. Ovo je prvi put da se nakon tragedije, Ansambl Aleksandrov nalazi u regionu. Na ovoj turneji publika je imala priliku da vidi kompletan koncertni sastav ansambla.
Ansambl je osnovao profesor moskovskog konzervatorijuma Čajkovski, narodni umetnik SSSR-a, kompozitor general-major Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, koji je predvodio ansambl punih 18 godina.

Repriza, 04. januar u 04:13 i 12:13

broj komentara 0 pošalji komentar