Kulturni dnevnik

Prošle godine navršilo se 140 godina od rođenja Milutina Milankovića. Gost Kulturnog dnevnika je profesor dr Budimir Potočan, autor istraživačkog rada o tom velikom naučniku, koji je objavila Srpska akademija nauka i umetnosti.

Film "Nevidljivi život" Karima Ajnuza, snimljen u brazilsko-nemačkoj koprodukciji, osvojio je glavnu nagradu u programu "Izvestan pogled", na prošlogodišnjem Kanskom filmskom festivalu. Reditelj je gost 13. Kustendorfa, a u razgovoru za Kulturni dnevnik otkriva da je njegovo ostvarenje svojevrsna posveta porodici i ženama uz koje je odrastao.

U Ministarstvu kulture i informisanja izložen je program predstavljanja najvažnijih ličnosti, događaja i objekata kulture Srbije i srpskog naroda na internetu, koji je realizovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Naš poznati vajar Kosta Bogdanović svoja dela zaveštao je Kući legata. Posle sedam godina, potpisan je dokument o preuzimanju i radovi sada mogu da se izlažu.

Beogradska filharmonija održala je koncert sa solistom Robertom Lakatošem u Kolarčevoj zadužbini.

Ansambl Knjaževačko-srpskog teatra premijerno je izveo predstavu "Blitva i krompir", mađarskog pisca Zoltana Egrešija, u režiji Marka Misirače.

U Galeriji "Artget" u Kulturnom centru Beograda, fotografije izlaže mlada autorka Marijana Janković.

Ove godine obeležava se sto godina od smrti najpoznatijeg italijanskog slikara 20. veka Amedea Modiljanija. Bili smo na prvoj u nizu omaž izložbi, otvorenoj u Livornu, rodnom gradu Modiljanija.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12 i 30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Sanja Redžić
Montažer: Nikola Manić

broj komentara 0 pošalji komentar