Svadba iz mog kraja - Sjenica

Ovog četvrtka vodimo vas na venčanje Ajle Gilić i Mersida Nuhovića iz Sjenice. Uživajući u nebrojenim prirodnim blagodetima jugozapada Srbije, naši mladenci napravili su spoj tradicionalnog i modernog venčanja po pravilima islamske veroispovesti.

Ovaj par odlučio je da ostane u svom rodnom mestu, iako je više od polovine njihovih rođaka na privremenom radu u Nemačkoj. Ona je završava DIF i učinila pionirski poduhvat otvorivši fitnes salu u ovako maloj sredini. Mladoženja je nastavnik likovne kulture.

Ajla je pobegla od kuće dan pred venčanje, a Mersid joj se pridružio. Odlučili su se da taj dan provedu zajedno u Novom Pazaru. Doćiće u Sjenicu tek na dan obreda.

Za to vreme u kući  mladoženje je sve očekivano. Nisu iznenađeni njihovim potezima, jer je to čest običaj.

Međutim, kod mladinih ekipa emisije nije imala pristup, jer su samo deset dana pred venčanje imali smrtni slučaj. Ajlina baka po majci je iznenada preminula, ali ona nije želela da otkaže svadbu. Ako bi to uradila morala bi da čeka još godinu dana, da bi sva robina ponovo stigla izdaleka. Skupila je snagu i suznih očiju odlučila da dočeka svoju sudbinu raširenih ruku. To će je koštati nedolaska majke i majčine rodbine na svadbu.

Na dan venčanja, kod mladoženje je veoma veselo. Tu su muzikanti, ali i članovi lokalnog kulturno-umetničkog društva. Glavno kolo je "Šota". Iščekuje se dolazak odbeglih mladenaca, a kada pristignu, dočekuju ih na magistralnom putu preostali svatovi.

Mlada je obučena u svečanu haljinu, a preko lica ima maramu, koju skida tek kada uđe u mladoženjinu kuću. Uslediće običaji iz ovog kraja koji obiluju darivanjem pre svega zlata i drugih dragocenosti.

Mladenci će se venčati građanski u opštini, ali ističu da im to nije važno, koliko važnosti pridaju šerijatskom venčanju u džamiji.

Ekipu emisije je posebno zainteresovala činjenica da je glavni deo verskog obreda zapravo "mehr". A to je dogovor između dve porodice, o sumi novca ili zlata koju će mladoženja isplatiti nevesti u slučaju njihove rastave...

U lokalnom restoranu, okupiće se mladoženjina rodbina i zajednički prijatelji. Tek nakon dolaska mladenca pristupiće i mladina rodbina koju će predvoditi njen otac.

Uslediće mladino kolo, a zatim i običaj prstenovanja mlade, karakterističan za ovaj kraj. 

broj komentara 0 pošalji komentar