Oko magazin: Novo pisanje istorije Drugog svetskog rata

Obeležavanje 80 godina početka Drugog svetskog rata bez predsednika Rusije i Srbije

U Poljskoj je juče, u prisustvu brojnih državnika obeležena 80. godišnjica početka Drugog svetskog rata. Vest je bila ono što je rekao nemački predsednik Štajnmajer i poljski predsednik Duda ali još veća vest je bila koga sve tamo nije bilo. Ruski predsednik Putin nije bio pozvan a američki predsednik Tramp nije došao zbog uragana Dorijan. U Poljsku nije pozvan ni predsednik Srbije ali zato jesu predsednici Crne Gore i Hrvatske koji su dali zanimljive i neočekivane izjave. Predsednik Crne Gore Đukanović je, tako rekao da mu je žao što u Poljskoj nije bilo predstavnika Rusije i Srbije dok je predsednica Hrvatske Kitarović rekla da su Hrvati najviše doprineli antifašističkoj borbi!?

Mostar je grad u kojem je do poslednjeg rata živeo skoro podjednak broj Hrvata i Bošnjaka dok su Srbi činili petinu stanovništva a svaki deseti Mostarac se izjašnjavao kao Jugosloven. A onda je Mostar srušen u bar dva različita ratna sukoba. Posle prvog svi Srbi napustili su grad, posle drugog Mostar je definitivno podeljen na hrvatski i bošnjački deo. Stari most je obnovljen ali da obnova svega ostalog teže ide najbolje govori podatak da u Mostaru već 11 godina ne mogu da se održe gradski izbori.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]