Oko: Miloš Obrenović, prvi srpski državnik

Da li bi Obrenovići stvarali Jugoslaviju? Kakva bi bila Srbija da nije bilo Drugog srpskog ustanka i može li danas da se vodi Miloševa politika?

Nije pokušavao da bude brži od istorije, savršeno je osećao duh vremena, dovršio je srpsku revoluciju. U srpskom kolektivnom sećanju Miloša Obrenovića pamtimo pre kao veštog i lukavog pregovarača nego kao hrabrog ratnika mada zapravo njegov usklik: Eto mene, eto vas, rat Turcima, može da se označi kao početak stvaranja moderne srpske države.

Da li je Miloš Veliki i zato što zbog njega naša država ima pola veka dužu istoriju i 50 odsto veću teritoriju? Jesmo li i danas brojniji od drugih južnoslovenskih naroda zbog slobode koju nam je izborio razboriti knez?

Šta je njegovo nasleđe, a šta nam je ostavila dinastija koju je utemeljio? Da li bi Obrenovići stvarali Jugoslaviju? Kakva bi bila Srbija da nije bilo Miloša i može li danas da se vodi Miloševa politika?

Gosti:

Radomir Popović, istoričar

Čedomir Antić, istoričar

Veljko Stanić, istoričar

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 21. avg 2019, 18:34) - anonymous [neregistrovani]

Milos Veliki

U Svecanoj sali Prve kragujevacke gimnazije postoji spomenik Milosu Obrenovicu ispod koga pise Milos Veliki. Tako je poisalo i jos davne 1988 kada zavrsih tu skolu, dakle i u vreme komunista koji mnogi sada bas i ne vole da se sete.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]