Oko magazin: Dragi moj Danojliću

O mržnji i toleranciji iz ugla velikog pisca ali i o izneverenoj revoluciji Aleksisa Ciprasa

Milovan Danojlić krajem prošle godine izabran je za redovnog člana SANU, a u nedavnoj pristupnoj besedi govorio je o mržnji i toleranciji. Danojlić decenijama živi u Poatjeu, u Francuskoj ali to ne znači da ne prati i da ne promišlja o aktuelnim srpskim političkim i kulturnim pitanjima. Naprotiv. Sa Milovanom Danojlićem razgovarali smo u njegovoj kući u okolini Ljiga gde redovno provodi leta a ne slučajno taj razgovor emitujemo baš danas, na njegov 82. rođendan.

U nedelju se održavaju parlamentarni izbori u Grčkoj. Kako sve ankete predviđaju čeka nas veliki poraz aktuelnog premijera Aleksisa Ciprasa. Kada je Cipras došao na vlast mnogi su u Grčku gledali kao u zemlju iz koje će krenuti rušenje liberalnog kapitalizma i koja će se usportiviti čuvenoj trojci: MMF-u, Evropskoj centralnoj banci i Evropskoj komisiji. Naposletku, ništa od toga se nije desilo a mi se podsećamo priče o izneverenoj revoluciji Aleksisa Ciprasa.

Urednik emisije: Gorislav Papić

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]