Kulturni dnevnik

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena prva međunarodna izložba u rekonstruisanoj zgradi ove institucije. Izložba "Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke" predstavlja umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (IFA) od 1949. do danas.

U Svečanoj sali Skupštine grada nastupiće pijanista Vladimir Gligorić čije se izvođenje ističe po virtuoznosti, a još više po delikatnom tonu i studioznom tumačenju kako dela savremenih domaćih kompozitora, tako i poznatih romantičarskih komada.

Knjiga "Svetosavska poetska riznica" u izdanju IK Prometej i RTS Izdavaštva, predstavljena je u Vukovoj zadužbini.

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu počelo je ovu godinu premijerom predstave "Antigona 1918" u režiji Milana Neškovića, prema tekstu Maje Todorović. Rađena po motivima Sofoklove istoimene tragedije, "Antigona 1918." korespondira sa vremenom Velikog rata i vremenom koje se udaljava i sto godina od tada.

Prestonica evropske kulture za ovu godinu je bugarski grad Plovdiv. Jedan od najstarijih gradova Evrope čiji su bedemi stari više od 6 hiljada godina tu titulu deli sa italijanskim gradom Materom, a zvanična ceremonija održana je 12.januara.

Gost Kulturnog dnevnika je Stefan Tićmi ( Mitić) koji je dobio četrdesetu po redu književnu nagradu "Politikinog Zabavnika" namenjenu mladima za knjigu "Ja sam Akiko".

Svake večeri, od ponedeljka do petka, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar