Maratonci trče počasni krug

Radnja je smeštena 1935. godine, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci.

Porodica Topalović ima pet generacija muškaraca, koji se bave prodajom pogrebne opreme i grobarskim poslom i svađaju oko nasledstva upravo preminulog Pantelije Topalovića, osnivača porodične pogrebne firme.

Najmlađi član porodice, Mirko, ima namere da ostavi porodični posao i da se bavi nečim "časnijim", takođe, želeo bi da se venča sa Kristinom, koja ga ne voli. Njen otac, Bili Piton posluje sa porodicom Topalović, tako što iskopava i prodaje im stare sanduke, koje Topalovići prelakiraju i prodaju kao nove.

I Bili je zainteresovan da dođe do Pantelijinog nasledstva ili para koje mu Topalovići duguju, zbog čega nagovara Mirka da se pokaže kao "čovek" i da uzme svoj deo nasledstva, pre nego što se oženi Kristinom.

Kristina je zaljubljena u Đenku, najboljeg Mirkovog druga, filmadžiju koji je iznad malograđanskog morala. Poslednja scena je početak obračuna izmežu Bilijeve porodice i porodice Topalović.

Uloge: Bogdan Diklić, Jelisaveta Seka Sablić, Zoran Radmilović, Bora Todorović, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković, Pavle Vuisić...

Režija: Slobodan Šijan

broj komentara 0 pošalji komentar