Sasvim prirodno, specijal

U Novogoišnjem serijalu emisije Sasvim Prirodno, odputujte sa Jovanom Memedovićem u Grčku na ostrvo Krit.

Sigurno da prvo na šta pomislite su mora i plaže, čega tamo naravno ima u izobilju. Ono što verovatno ne poznajete tako dobro su brda i planine, sela i tradicija jednog naroda koji je po mnogo čemu sličan nama. Mi sa Krićanima delimo istu veru i skoro identičnu ratničku istoriju. I oni su se borili protiv Otomanskih Osvajača i kao i mi pružali žilav otpor u Drugom svetskom ratu.

Kroz dva nastavka serijala videćete Krit kakav ne postoji u turističkim aranžmanima. Posetili smo planinska sela, upoznali meštane, svraćali u male kafanice pored puta, razgovarali sa stočarima, bili gosti u njihovim kućama, videli kako se prave tradicionalni instrumenti i kako se na njima svira, kako se prave Kritske čizme, kako se pravi sir, probali sve planinske specijalitete i čak bili pozvani na tradicionalnu Kritsku svadbu koja ne može da prođe bez uživo muzike, sirtakija, obilja hrane i pića, razbijanja tanjira i naravno bez glasnog slavlja na sve dozvoljene i nedozvoljene načine. 


Memedović: "Bio sam na Kritu a osećao sam se kao kod kuće. Oni su srdačni, gostoprimivi, veseli. Ali, ono što najviše cenim jeste njihovo poštovanje tradicije. Ovaj narod se ponosi svim onim što ih čini Krićanima. I tu je pouka za sve nas male male narode, jer došlo je vreme da se opet borimo za opstanak , ali ne kroz ratove. Čuvanje tradicije, prenošenje sa kolena na koleno će osigurati budućnost.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. jan 2019, 17:34) - ogili [neregistrovani]

pozzzzdrav

svaka cast odlicna emisija,sve najbolje u novoj godini