Čitaj mi!

Takovska 10: Na korak do nezavisnog pravosuđa?

Pre godinu dana održan je referendum o izmeni Ustava u delu o pravosuđu. Građani su glasali za nezavisno pravosuđe, nezavisne sudije i samostalne tužioce. Po proglašenju rezultata počeo je da teče rok od 12 meseci, da se izglasane izmene najvišeg pravnog akta razrade kroz set zakona - o sudijama, o tužiocima, o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i Zakona o uređenju sudova.

U prethodnih nekoliko meseci saglasnost da propisi budu usvojeni i primenjeni dala je i Venecijanska komisija.

Bojana Mlađenović
Bojana Mlađenović

U Skupštini Srbije traje rasprava o zakonima, rok za usvajanje je 9. februar. Zakoni, prema rečima predlagača, ministarke pravde treba da obezbede nezavisnost i samostalnost sudija, da ih oslobode od uticaja politike, omoguće im još bolje uslove rada, a Srbiju približe Evropskoj uniji.

Da li će ovih 5 zakona doneti pravosuđu dugo čekanu nezavisnost? Da li će sudije i tužioci biti zaštićeni od neprimerenih uticaja i političkih interesa? Hoće li istaknuti pravnici, kao članovi najviših pravosudnih tela, biti balans u odlučivanju i glas razuma ili produžena poluga politike i kočnica? Hoće li sudije i tužioci moći sami sebe da biraju i smenjuju ili će postati sistem unutar sistema?

U emisiji Takovska 10 govore:

Dragana Boljević, sudija Vrhovnog kasacionog suda, član Radne grupe za izradu zakona
Vida Petrović Škero, članica CEPRIS-a, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda
Lidija Komlen Nikolić, predsednica Predsedništva Udruženja tužilaca Srbije
Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM-a

Emisiju uređuje i vodi Bojana Mlađenović