Čitaj mi!

Rani kadrovi 022: Nikola Romčević

Premijeru šeste epizode treće sezone serijala "Rani kadrovi", posvećene studentskom filmu u Srbiji i Republici Srpskoj i snimljene u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, emitujemo u utorak 13. decembra.

U ovoj epizodi "Ranih kadrova", koja nosi naziv "022: Nikola Romčević", predstavljamo vam studenta Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, mladog autora neobičnih prizora, kao i karaktera pomerenih izvan realnosti. U njegovim filmovima 40-dnevni parastos odvija se u atmosferi disko-kluba, dok stvari sa otpada služe kao Prustove "madlenice", koje prizivaju davno zaboravljena ili potisnuta sećanja. Reč je o autoru koji srećno spaja film sa uticajima drugih medija, za koga su muzika, dizajn i literatura plodni podsticaji u stvaranju pokretnih slika.

Nikola Romčević, gost emisije
Nikola Romčević, gost emisije

Nikola Romčević rođen je 1999. godine u Beogradu. Završio je Filološku gimnaziju; bio je polaznik Centra za vizuelnu kulturu "Kvadrat" od 2017. Student je četvrte godine filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je kratkometražnih studentskih filmova "40 dana diska", "Mesečev cvet", srednjemetražnog filma "Sekundarne sirovine" i muzičkog spota "Kako ovde" grupe "Prototip".

Marko Novaković, urednik i moderator serijala
Marko Novaković, urednik i moderator serijala

Nakon uvodnog razgovora sa mladim rediteljem u studiju "Ranih kadrova", ekskluzivno ćemo pogledati svetsku premijeru njegovog srednjemetražnog igranog filma "Sekundarne sirovine".

Marko Novaković i Nikola Romčević u studiju Ranih kadrova
Marko Novaković i Nikola Romčević u studiju Ranih kadrova

U filmu "Sekundarne sirovine", reditelja i scenariste Nikole Romčevića, dva ekscentrična brata skupljaju sekundarne sirovine čiji predmeti imaju pristup traumatičnim sećanjima njihovih vlasnika. Ta ista sećanja se onda koriste u terapeutske svrhe gde vlasnici daju svoj predmet i onda se, na deponiji, suoče sa svojom prošlošću koju potiskuju. Tokom rada jedan brat počne da sumnja u motive drugog i polako se otkriva velika tajna koju više ne mogu da poriču. Uloge u filmu tumače Jovan Jovanović, Amar Ćorović, Duško Radović, Zlatan Vidović, Anđelka Prpić, Aleksandar Kecman, Branka Petrić, Ivan Đorđević, Maša Artiko, Konstantin Jovanović, Danica Kostić i Dubravka Mijatović.

"Sekundarne sirovine", scena iz filma

Televizijski prikaz filma "Sekundarne sirovine" donosi nam Nikola Popević, filmski kritičar, prevodilac i kolumnista, odgovorni urednik Redakcije filmskog i stranog serijskog programa u Radio-televiziji Srbije.

Nikola Popević, kritičar u emisiji
Nikola Popević, kritičar u emisiji

U drugom delu razgovora u studiju, u emisiju dolazi gost Nikole Romčevića - glumac Duško Radović, a biće reči i o njegovom diplomskom kratkometražnom igranom filmu, koji nosi naziv "Skok na glavu".

Nikola Romčević i Marko Novaković sa glumcem Duškom Radovićem
Nikola Romčević i Marko Novaković sa glumcem Duškom Radovićem

Kreator i urednik serijala: Marko Novaković
Reditelj: Ognjen Isailović
Scenarista: Srđan Vučinić
Direktor fotografije: Bojan Rakić SAS
Scenograf: Mira Andrejević
Kostimograf: Aleksandra Stošić-Krstović
Montažer: Petar Šumonja
Dizajn grafike i animacija: Nenad Krstić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Dizajner zvuka: Nebojša Dragićević
Šminker: Seka Jakovljević
Producent: Jeka Guk-Vlatković
Proizvodnja: Radio-televizija Srbije 2022.