Čitaj mi!

Srbija na vezi: Nikola Lončar, 2. deo

U susret još jednoj konferenciji u njujorškom hotelu "Njujorker" posvećenoj Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, razgovaramo sa Nikolom Lončarom, predsednikom ove organizacije...

Na inicijativu Nikole Lončara i Tesline naučne fondacije, 11. septembra postavljena je bista Novaka Đokovića u Srpskoj kulturnoj bašti u Klivlendu. Bašta je deo znamenitog kompleksa "Park nacija" u kome se nalazi oko 120 kulturnih bašti. One su simbol mira i kulturne različitosti u tom multietničkom gradu koji je poznat po Rokenrol kući slavnih.

Nikola nam je pričao zašto su odlučili da postave bistu...

Simbolično, na dan rođenja Nikole Tesle, 10. jula dodeljene su nagrade našim sunarodnicima zaslužnim za promociju lika i dela čuvenog naučnika. Delegacija fondacije posetila je srpskog patrijarha Porfirija u sedištu Patrijaršije i dodelila mu orden Nikole Tesle.

Ostali dobitnici ovog vrednog priznanja su Aleks Mačeski, počasni konzul Republike Srbije u Klivlendu, Mim Bižić koja pripada trećoj generaciji naših ljudi u Americi, veliki humanitarac, žena koju zovu hodajućom enciklopedijom i čuvarom srpske dijaspore na tom kontinentu. Teslin orden dobili su i Matija Bećković, Novak Đoković, Ivana Španović Vuleta i Dragan Stanić, predsednik Matice srpske. 

Nikola koji je više puta nagrađivani pronalazač, ovih dana radi na novom patentu... Pričao nam je kako danas vidi Ameriku i svet, a saznali smo i da mu je sin jedan od najboljih mladih advokata u Sjedinjenim državama...

Lončar je sigurno jedan od najvećih promotera Teslinog lika i dela u svetu, čovek koji je život posvetio tome da učenja i dostignuća našeg genija budu zastupljena na svim meridijanima. 

Ovih dana u fondaciji vredno rade na organizaciji velikog događaja koji je planiran sredinom januara u Njujorku...

Urednik emisije Tamara Drezgić