Čitaj mi!

TV Feljton: Kralj Milutin

Redakcija za kulturu i umetnost premijerno emituje dokumentarnu emisiju "Kralj Milutin" posvećenu jednom od najvećih i najintrigantnijih srpskih vladara.

Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je praunuk velikog župana Stefana Nemanje, unuk Stefana Prvovenčanog i sin Stefana Uroša I i Jelene Anžujske. Srbijom je vladao punih 40 godina, a istorija ga pamti kao neprikosnovenog vladara koji osvaja teritorije i proširuje granice srpskih zemalja, povlači smele političke poteze i uvodi jednu novu epohu u razvoju srednjovekovne srpske države na Kosovu.

Portret kralja Milutina u Kraljevoj crkvi u Studenici
Portret kralja Milutina u Kraljevoj crkvi u Studenici

Pod njegovom vlašću središte države je pomereno iz oblasti oko Rasa na Kosovo, a Srbija je postala jedna od najvećih sila na Balkanu. Njegov život su obeležili brojni brakovi i velika graditeljska dela. Od 40 njegovih zadužbina koje je izgradio ili obnovio na Kosovu i Metohiji, u Konstantinopolju, Jerusalimu, Svetoj zemlji, na teritoriji današnje Grčke i Makedonije, posebno mesto ima manastir Gračanica, biser vizantijske arhitekture i jedan od najlepših naših srednjovekovnih manastira.

O kralju Milutinu u emisiji govori prof. dr Vlada Stanković, istoričar i autor monografija "Sveti Kralj Milutin" i "Kralj Milutin i Banjska".

Krunisanje Milutina Nemanjića, rad akademskog slikara Marije Boljević
Krunisanje Milutina Nemanjića, rad akademskog slikara Marije Boljević

Autor i urednik emisije: Svetlana Ilić
Stručni konsultant: prof. dr Vlada Stanković, istoričar
Autor slika iz Milutinovog života: mr Marija Boljević, akademski slikar
Dizajn zvuka: Marko Vučković
Direktori fotografije: Dušan Živković, Aleksandar Beatović
Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek