Čitaj mi!

Savremeni svetski pisci: Pjer Asulin

Koja je prava domovina pisca, kako se naš identitet menja i evoluira, zašto smatra da svaki čovek može da postane potencijalni zločinac, da li već živimo u dobu transhumanizma i kako smo sami stvorili instrumente našeg ropstva, samo su neka pitanje Nede Valčić Lazović na koje odgovara francuski autor Pjer Asulin.

Francuski romansijer, biograf, publicista, Pjer Asulin rođen je 1953. godine u Kazablanci. Maroko napušta u ranoj mladosti da bi nastavio školovanje u Francuskoj gde diplomira na studijama orijentalistike.

Pjer Asulin
Pjer Asulin

Vrlo brzo obreo se u pariskim književnim krugovima - najpre kao novinar  a potom kao autor knjiga o novijoj francuskoj kulturnoj istoriji. Kao publicista sarađuje u najvažnijim francuskim medijima, a član je i Akademije Gonkur.

Pjer Asulin književnost vidi kao prizmu kroz koju se, bez čovekove volje, prelama  istorija. To je i velika tema njegovih romana "Klijentkinja", "Dvostruki život", "Pitanje ponosa", "Golem"...

Pjer Asulin i Neda Valčić Lazović
Pjer Asulin i Neda Valčić Lazović

Nedavno je bio gost na Molijerovim danima u Beogradu, gde je predstavio svoj novi naslov "Povratak u Sefarad", roman u kome se prelama starija i novija istorija starog kontinenta.

Autor i urednik Neda Valčić Lazović
Snimatelj Dejan Jovanović
Montaža i režija Ivana Stivens