Čitaj mi!

Vruć vetar

Vruć vetar je jugoslovenska televizijska serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd 1979. Serija je osim na prostorima bivše Jugoslavije emitovana u Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj gde je proglašena za najbolju televizijsku seriju svih vremena.

Scenario je napisao Siniša Pavić, po svom istoimenom romanu, u saradnji sa Ljiljanom Pavić, a režirao je Aleksandar Đorđević. Serija ima 10 epizoda koje su premijerno emitovane u periodu od 6. januara do 10. marta 1980.

Uloga Šurde je Ljubiši Samardžiću donela veliku popularnost. Osamdesetih je u Mađarskoj proglašen za najboljeg glumca gde ga je na Nep stadionu dočekalo 100.000 ljudi, a posle velikog uspeha serije proglašen je za glumca godine i u Bugarskoj i Rumuniji.

Uporedo sa serijom, snimljen je i film Avanture Borivoja Šurdilovića. Završna tema serije, pesma „A sad, adio”, koju je uz grčki instrumental otpevao Oliver Dragojević, evergrin je jugoslovenske pop muzike.

 

Borivoje Šurdilović Šurda (Ljubiša Samardžić) odlazi iz rodnog Vlasotinca u Beograd, nadavši se da će unaprediti svoje životne prilike i ostvariti dugogodišnje ambicije. Počinje da živi kao podstanar, kod ujaka (Miodrag Petrović Čkalja) i babe (Radmila Savićević). Ispostavlja se da je život sa njima tek prva u nizu mnogobrojnih Šurdinih glavobolja u belom svetu...

Uloge: Ljubiša Samardžić, Miodrag Petrović Čkalja, Radmila Savićević, Žika Milenković, Bora Todorović, Vesna Čipčić, Ljubica Kovač, Mirko Bulović, Dragomir Bojanić Gidra i drugi.